duminică, 22 iulie 2007

Signalistica




In fiecare zi ne lovim de sute, poate mii de semne, fara sa ne dam seama. (astept cu interes publicarea unei cercetari referitoare la expunerea la marci). Toate acestea se leaga in mintea noastra si ne faciliteaza drumul catre orice loc. Metrou, statii RATB, WC, firme, restaurante, stegulete catre o noua constructie, catre o noua gradinita ... absolut toate semnele ne ajuta sa luam o decizie. Incotro mergem.

In str Selari 13, in cadrul Galeriei Atelier 35, Stefan Ungureanu prezinta conceptul de harta prin intermediul unor carti-obiecte. Atasez cateva poze, dar ar merita sa mergeti sa vedeti cum vede un artist marcile si cum le foloseste pentru a le da o alta forma. Este un exercitiu mental de recunoastere a spatiului publicitar.

In contrast cu aceasta expozitie este sediul Volksbank din Buzesti. Momentul deschiderii usii este echivalent cu senzatii matrix - necunoscut. Locatia este toata alba, fara niciun semn. Nu scrie nicaieri intrare, receptie, informatii, plati. Nu apare semnul furnizorilor de telefonie. Nu am vazut ecusoane cu sigla. Nimic. Complet pierduta intr-un spatiu. Noroc ca aveau oameni in locatie, caci daca ar fi fost doar computere si robotei...

Un comentariu:

liuba grecea spunea...

E un domeniu fascinant, semiotica. Tot ce exista in jurul nostru e, intr-o oarecare masura, semn, si indica ceva. Totul e sa vrei sa "citesti" aceste semne. Pare foarte interesanta expozitia, abia astept s-o vizitez.