miercuri, 30 ianuarie 2008
marți, 29 ianuarie 2008
La Apple se munceste dar se si inoveaza
La fiecare prezentare Steve Jobs poarta aceleasi haine. E ca si cum a iesit acum din birou si vine si ne arata noua ceva "unbelievable". Prezentari realizate in aceeasi cheie denota stabilitatea companiei. Apple are angajati de care chiar are grija si vin fericiti si bucurosi la munca.
Pe de alta parte Apple are si idei revolutionare. Folosirea in prezentari a aceleiasi sintagme (de exemplu: "Wouldn't it be great") conoteaza cu mentinerea aceluiasi nivel de inovatie. La Apple angajatii se gandesc in permanenta la chestii noi.
Pentru mai multe informatii aici
Labels: analiza semiotica, conotatie, denotatie de Corina Bordeianu
luni, 28 ianuarie 2008
duminică, 27 ianuarie 2008
Cand voi putea merge cu bicicleta prin Bucuresti?
Nu stiu daca peste tot in Bucuresti, dar oricum ca niciunde pe unde am mai fost sau din ce am mai auzit, in Salajan sunt doua benzi de biciclete: dus si intors - ca la masini. Bineinteles ca ocupa mult spatiu din trotuar si ca sunt trasate peste gropi.
Cu toate aceste facilitati insa, inca mi-e frica sa merg singura cu bicicleta. Pentru ca daca unii se gandesc la taxonomia biciclistilor sau cate poze poti sa faci intr-o ora cu biciclisti, eu ma gandesc cum ma va impinge cineva sau daca trebuie sa ies pe strada cum soferii vor sa fac cunostinta cu parcarea mai repede.
Labels: context, semiotica urbana de Corina Bordeianu
marți, 22 ianuarie 2008
Cat de mult inveti din imagini?
Continui experineta non-tv.
Cat de multa infrmatie poti sa procesezi vizual si cat de multa ramane in memoria de lunga durata? Exista studii vechi, si studii noi si ipoteze noi care sustin faptul ca in cateva zeci de ani creierul uman va procesa mult mai multa informatie decat acum.
Explicatia mea, nefundamentata, este accesul la informatia vizuala. Televizorul, chiar daca nu mai avem aceeasi parere foarte buna despre el (cum o aveam poate acum 70 de ani), a schimbat procesul cognitiv uman. Faptul ca poti transmite sentimente prin imagini, asa cum o fac filmele sau emoticon-urile a adus schimbari atitudinale mari. Vad copii care reactioneaza ca in filme. Dau sfaturi si spun vorbe de oameni mari. Adolescenti care stau ore intregi pe youtobe, cautand imagini/filme cu ce ii intereseaza. Nu mai e vizualizare pasiva, ci e activa si actionata de motivatie.
Ma mai intreb cat de adevarat e conceptul ca inveti mult din carti si ca iti dezvolti mai bine creativitatea daca citesti carti, in conditiile in care creierul asimileaza cel mai bine informatiile vizuale.
Labels: semnificant, semnificat de Corina Bordeianu
Un nou mod de a vedea spatiul sau de a-l manevra
Mi se pare mult mai logic decat interfata grafica a mouse-ului.
duminică, 20 ianuarie 2008
Training
AIDA still rulz. Asta e sentimentul meu cand vad cateva reclame de la noi.
Dar stilul de discurs motivator din Glengarry Glen Ross inca nu a ajuns la noi. Desi ne dorim asta (cred).
Labels: semnificant, semnificat de Corina Bordeianu
joi, 17 ianuarie 2008
Advertising semiotics
Cateva chestii interesante despre semiotica, structurate foarte bine in acest filmulet.
Labels: definitii, semnificant, semnificat de Corina Bordeianu
duminică, 13 ianuarie 2008
White Stripes Coke Commercial
De weekend (ad difuzat in Australia si UK - 2006)
Cat de simplu poate fi decodat un mesaj?
Hai sa impartim cu altii ceea ce avem - cu dragoste - pentru ca asa e bine. Si daca avem Cola, de ce sa nu o impartim cu cineva?
Fara TV
De peste 6 luni de zile experimentez viata fara televizor. Singurele momente cand regret disparitia lui din viata mea sunt cele de cautare a unei reclame si discutiile despre serialele OTV. Dar imi dau seama cam cat de mult timp castig. De exemplu masa in familie. Nu este neaparat la aceeasi ora dar exista in fiecare dimineata si seara iar discutiile parca sunt mai lungi.
Timpul alocat cautarilor este mai lung. Pentru ca, dupa cum m-a intrebat bunica mea: "In timpul saptamanii inteleg, esti la munca, dar sambata si duminica ce faci?" Pai nu am ce face! Trebuie sa umplu timpul dedicat relaxarii in fata tv-ului cu ceva: carti, ziare (multumesc colegilor de la media pentru seria completa de ziare si reviste) si mult internet, cu mult daunloud.
Si de cele mai multe ori ma simt in afara turmei. De fapt articolul acesta m-a determinat inca odata sa ma gandesc de ce nu vreau televizor.
Noroc ca exista TVON
Nicorette vs Marlboro
Se poate schimba semnificatul in timp, poate lua alte valori?
Billboardul care sustine aceasta campanie, amplasat in Piata Revolutiei din Bucuresti, a fost realizat de agentia BBDO Londra si il are ca personaj central pe celebrul cowboy din reclamele pentru tigari.
Labels: semnificat de Corina Bordeianu
joi, 10 ianuarie 2008
Gaseste diferentele
intre "Yo soy betty la fea", productie 1999, Columbia difuzat pe RCN si "Ugly Betty", productie 2006, SUA, difuzat pe ABC?
Ce ii starneste pe oamenii astia sa povesteasca aceeasi poveste?
De ce folosesc aceleasi semne ochelari rosii (!!!) si aparat dentar sau acelasi nume?
Cat de actuala mai este criza femeii de mijloc, prea desteapta ca sa fie luata in considerare?
miercuri, 9 ianuarie 2008
sâmbătă, 5 ianuarie 2008
Importanta elementelor non-verbale in discutiile online
Comunicarea non-verbala imbogateste foarte mult sensul unei idei sau al unui concept transmis. In comunicare on-line, daca vrei sa transmiti mai mult decat literele pot spune te folosesti de emoticons sau onomatopee, sau filmulete.
MTV a scos cateva filmulete a caror scop exact acesta este, de a usura comunicarea prin transmiterea unor sentimente puternice, pe care tu ca simplu individ nu le identifici la fel de usor, precum un regizor.
Dar ce faci cand nu ai filmuletul/imaginea cu starea ta la indemana? Scornesti ceva nou sau cauti ceva apropiat ca semnificatie?
Sau ar trebui sa existe o scoala care sa te invete cum sa scrii on-line?
Iata cateva dintre concluziile a doi profesori de la Scoala de Stiinte Sociale din Noua Zeelanda care au studiat importanta limbajului non verbal in chat.
Cea mai interesanta concluzie este aceea ca studentii care comunica pe chat nu cauta noi instrumente de comunicare ci le reinventeaza pe cele deja existente, pentru a se incadra in comunitatea din care fac parte.
Ar putea publicitatea in acest caz sa construiasca un suport social pentru comunitatea on-line? Ce fel de semne ar trebui sa construiasca?
Labels: aplicabil in publicitate cu filtru semiotic de Corina Bordeianu
miercuri, 2 ianuarie 2008
David Lynch - Parisienne People
Cum faci o reclama pentru tigari?
Cate conotatii trebuie sa aiba ca sa vanda sau macar sa adoarma ceva in constiinta fumatorului?
Fiecare particica din spot are o semnificatie, un sens sau un semn de interpretat. Apa si focul in relatie de contradictie, impreuna cu fumul si magia in relatie de complementaritate lasa loc unor comentarii multiple. Sau te lasa cu gura cascata si cu mintea plina de intrebari.
Semiotica bucatariei
From A to Z, Rosler "shows and tells" the ingredients of the housewife's day, giving us a tour that names and mimics the ordinary with movements more samurai than suburban. Rosler's slashing gesture as she forms the letters of the alphabet in the air with a knife and fork, is a rebel gesture, punching through the "system of harnessed subjectivity" from the inside out.
"I was concerned with something like the notion of language speaking the subject,' and with the transformation of the woman herself into a sign in a system of signs that represent a system of food production, a system of harnessed subjectivity."
—Martha Rosler