Ieri a fost trist. Mi-am vazut tatal razand la glumele din "Mondenii". Omul care avea creativitate peste medie si care m-a invatat cum sa gandesc un eseu sau cum sa ma apar in fata profesorilor idioti, radea si chiar aprecia glume ieftine. E adevarat ca sta acasa de foarte mult timp pentru ca s-au facut restructurari si dupa zeci de ani de munca intr-un singur loc este greu sa te adaptezi altor conditii si unei atitudini complet diferite; dar sa apreciezi glumele ieftine? Cat de controlata poate sa ii fie mintea? Cand i s-a scurtcircuitat creierul?
Calitatea pogramelor a scazut de la an la an. Ce era Divertis acum 10 ani si ce e acum? Dar de ce a cedat? Cum poti sa uiti sa fi obiectiv si sa nu mai poti distinge o emisiune proasta de una buna?
As propune un mic test tuturor televiziunilor. In contextul in care oricum bugetele de reclame au scazut uluitor de mult si pentru a dovedi o ipoteza oribila care poate demonstra clientilor ca TV-ul va conduce mult timp printre mediile de informare, le propun un experiment.
Experimentul, destul de simplu, implica deprivarea de televizor pe o perioada de 10 zile. Propun ca toate televiziunile din Romania sa isi inchida posturile, sa plece in vacanta in Honolulu; dupa 10 zile sa mergem pe teren culegem rezultatele. Pornim de la ipoteza ca romanii au fost spalati pe creier timp de 20 de ani. In absenta altei posibilitati de a se distra, datorita lipsa de bani si a timpului sacrificat pentrua se gandi la "ziua de maine" ei au consumat mult TV; dar prin scaderea treptata a calitatii programelor de la TV ei nu mai pot inghiti divertisment de calitate.
Dupa 10 zile mergem in recunoastere si vom avea ca sarcina sa observam daca pe noptiera de la pat a aparut o carte, biletele de la cinema sau teatru din buzunarul paltonului, cresterea traficului de pe calculatorul copilului pentru a vedea un film. Daca in schimb vom observa ca a crescut traficul in Mall-uri, consumul de alcool sau numarul de femei cu ochi vineti, vom opri experimentul si vom da dreptate publicului. Daca asta vreti, asta va dam: mai multa prostie pe paine pana cand va aparea "Fratele cel mare" sa va scoata din cacat. Pana una alta reclamele pe TV se vor justifica mult mai usor si vom coexista impreuna (publicitar si consumator) pana cand ... (va urma)
duminică, 1 februarie 2009
09 e momentul, lansati testamentu
Labels: context de Corina Bordeianu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
Prima chestie care mi-a venit în cap atunci când am citit ideea legată de 10 zile fără TV a fost: "Doamne, cât le-ar creşte vânzările ăstora de la Libertatea!" Sper să gândesc greşit...
Eu de vreo 5 luni n-am televizor in casa si nu pot spune ca am observat o schimbare. Cand am chef de-o carte, citesc si ore-n sir. Cand sunt foarte obosita si simt nevoia de o comedie light fara prea multe subienteleusi, mi-o descarc de pe net. :)
"Ce era Divertis acum 10 ani si ce e acum?"
Bai cei de la Divertis nu scoateau glume pe banda rulanta acum 10 ani. le coceau si ei..scoateau un nou spectacol la juma de an, la un an...acum cand trebuie sa scoata saptamanal noi glume...
@Io79 si nu crezi ca tocmai asta e problema? poti sa faci o munca creativa cat timp tu faci programe pe banda?
dar din cate tin eu minte, divertis era program saptamanal. Vacanta mare era pe show-uri la mare. Totusi, nu le-ar prinde bine si lor o pauza?
Vai, ce urat vorbesti despre tatal tau. De ce nu ii dai alte alternative ca sa il salvezi de la alienare?
iarta-ma mami, asta e adevarul
@ Anonim - apropo de tatal meu, raspunde-mi unei singure intrebari: dupa 25 de ani de munca in acelasi sistem (falimentar)te mai poti adapta unor noi conditii de munca si mai ales unor colegi tineri cu alta mentalitate decat a ta? Raspunsul meu este ca depinde foarte mult de personalitatea individului, daca esti mai flexibil in gandire si mai versatil cu oamenii poate, dar daca esti mai mult preocupat de viata si trairile interioare decat de a avea multi prieteni de pahar, nu mai ai nicio sansa.
Anonimule, daca ai 55 de ani esti introvert si ai lucrat intr-o singura fabrica imi este mila de tine de fiecare data cand deschizi televizorul.
Dupa mai bine de 4 ani in care nu mai am televizor, am observat ca atunci cand ma intorc acasa (la ai mei) nu mai ma rabdare sa ma mai uit la nimic!:)si da e foarte greu sa te adaptezi intr-un loc de munca radical diferit, cu colegi tineri (e cumva apropiat de schimbarea intregii paradigme culturale, a tot ceea ce stiai inainte)!
as zice ca Mondenii, cel putin in perioada de inceput, nu erau deloc nefrecventabili. nu-mi dau seama in ce "stare" erau cand i-a apreciat tatal tau...
iar moda abandonarii televizorului mi se pare de un snobism derizoriu. :)
Trimiteți un comentariu