duminică, 9 februarie 2014

Concluzii dupa discutia cu Ariel

Pentru ca Facebook indexeaza atat de bine discutiile, ma gandeam sa pastrez si pe blog discutia cu Ariel. Totul a pornit de la top 3 pagini de Facebook din sfera de magazine, in functie de numarul de fani. In top se afla acum Lidl Romania, Fashion Days si Ecco Shoes.

Iata concluziile mele, referitoare la astfel de topuri:

Trendul pietei este sa alerge dupa numarul de fani si sa se compare cu altii din categorie in functie de numarul de fani. Putini inteleg ca un fan care a dat un like unei pagini, este egal cu un vizitator unic, care nu a facut nicio alta interactiune pe pagina si care daca in urmatoarele posturi nu mai interactioneaza cu pagina, nu va mai primi in newsfeed nimic de la respectivul brand. Daca userul interactioneaza cu pagina, a trecut la user engaged. (Prin inteactiune inteleg like, comment, share.) Cand ai 10 fani noi, trebui sa te asiguri ca ei vor reveni pe pagina, macar cu o interactiune. E bine sa nu-i pierzi.

Daca Facebook a hotarat sa scada reachul organic si sa isi schimbe modelul de business referitor la Facebook ads, inseamna ca trebuie sa platesti ca postul fie vazut de fanii paginii. Nu vei ajunge la toti, decat daca sponsorizezi postul mai mult timp, nu de alta, dar doar jumatate din utilizatorii de facebook sunt activi.

Nu am date de reach organic pentru paginile mentionate in discutie, dar pot sa ma uit la numarul de interactiuni per post si sa estimez. Numarul de interactiuni per post poate fi un indicator de reach organic. Daca tu ai o pagina cu 100.000 de fani si doar 10 like-uri per post in medie, cred ca ceva nu merge. Fanii pe care ii ai, nu sunt foarte activi, sau nu le dai un motiv sa fie activi. Continutul pe care il publici nu este atractiv, therefore, no reason to interact!  Numarul de fani engaged poate insemna ca ai publicat ceva viral sau creativ sau pur si simplu interesant si relevant pentru fanii tai.


Imi doresc tare mult sa creasca piata si sa vad din ce in ce mai multe exemple de continut de brand relevant si creativ. (Lidl Romania a venit cu un exemplu creativ de continut creativ, in campania cu prezervativele.)  

Intre timp, uite cu ce ne laudam noi, echipa de Social Media, in Webstyler: pagina de Facebook si blogul Tarii lui Andrei si pagina de facebook 
AptaNUTRICIA + site

Niciun comentariu: