vineri, 3 august 2007

Ce se ascunde in spatele usii de termopan?



Geamul de termopan imi ridica multe probleme in ultimul timp. Nu prentru ca as dori sa imi schimb frumoasle ferestre din lemn, ci pentru ca ma gandesc la ceea ce comunica firmele producatoare, la cum il ambaleaza in tamplarie PVC si la cum ajunge in casele clientilor.

La noi termopanul a ajuns de putin timp. De cativa ani fiecare roman daca nu si-a decorat casa cu asa ceva, urmeaza in scurt timp. Beneficiul oferit de catre acest material este clar: scapi de zgomot,izolatie termica mai buna, dar, ce se intampla mai departe este confuzie mentala.

Ce cauta "termopanul" sub forma sa de plastic in casele vechi de peste 100 de ani, in casele monument istoric? Cine l-a introdus in schema? Ce cauta "termopanul" la intrare in restaurante? Ce semnifica "termopanul" pentru acesti oameni care desi au locatii deosebite, perceptia despre acest material este ca "Mi se potriveste".

Cand si-a pierdut pentru acesti proprietari lemnul denotatia de material folosit in constructii? Cand a capatat tamplaria PVC conotatia de lux pe langa cea de ieftin, isi poate permite oricine? Orice saormarie are geamuri din termopan!

Sper s-o piarda cat de curand ca ne facem de ras.
Astazi am intrat intr-un restaurant care nu numai ca are usa din tamplarie PVC (m-am gandit instant la o saormarie nu la un restaurant), dar are si inauntru, ca spatiu despartitor intre fumatori si nefumatori.

Un comentariu:

Anonim spunea...

este interesant ca nu prea am vazut termopane cu tamplarie de lemn ... si nu ma mira acest lucru pentru ca este si vina producatorilor de astfel de tamplari care deobicei spun ca nu se poate, ca e mai sanatos pe pvc etc etc. Ar trebui sa se intample in anumite zone ale oraselor noastre cam cum se intampla in centrul Parisului unde nu ai voie sa bati un cui pentru un tablou daca nu primesti aprobare de la primarie .. pentru ca acele cladiri sunt un bun istoric national.