luni, 10 septembrie 2007

Ratatouille - greu de vandut



Remy este un tanar soarece al carui vis este sa devina maestru bucatar.

Un sobolan, bucatar? Nici macar soarece, sobolan!

Perceptia despre sobolani, care de obicei se invart pe langa sau chiar in interiorul casei omului este ca aduc boli si mizerie si provoaca stricaciuni. In film personajul principal este un sobolan negru, de casa, care traieste in camari si poduri. Si revin, bucatar? In Europa (nu stiu daca americanii au asa ceva) aceste rozatoare chiar transmit boli infectioase. Iar dorinta cea mai mare a oamenilor este sa nu ii vada printre alimente.

Comportamentul sobolanilor este ilustrat doar pe jumatate in film.

Filmul ocoleste jumatatea agresiva a lor. Sobolanii sunt foarte agresivi, atat in colonie cat si in afara ei - impotriva intrusilor. Ei se alerage, se lovesc, se musca pana cand unul dintre ei invinge si il domina pe celalat. Doar sobolanii tineri se joaca unul cu celalat fara a le pasa de ierarhii, care devin foarte importante la maturitate.
Partea pe care nu o scapa in film este figura paterna si felul cum aleg ce mananca. Exista un sobolan "tata" - conducator si toti asculta de el fara sa scoata un sunet. Acest "tata" ii conduce pe ceilalti sobolani catre locul de unde se pot aproviziona cu mancare. In realitate sobolanii sunt foarte atenti cu ceea ce manaca pentru ca nu pot vomita in cazul in care ceva nu le pica bine. Tatal grupului se ingrijeste ca acest lucru sa nu se intample si alege locatiile de unde pot fura mancare.

Perfect pana aici, dar sa fie chiar atat de selectiv incat sa vrea sa prepare mancaruri alese?

2 comentarii:

albea spunea...

Buna, Corina.
Ma numesc Mihaela si fac un Master 2 de Sémiotica in Franta.
In prezent fac o analiza semiotica a unor afise de filme printre care si cel al lui Ratatouille (despre care ai scris si tu).

Am vazut ca reactia ta la vederea afisului a fost :"greu de crezut". Ai putea sa mi spui - daca ai timp si daca vrei, bineînteles - mai detaliat cum ai intrerpretat semiotic afisul (ma intereseaza doar afishul). Scrie mi te rog pe aceasta adresa émail : mihallure@yahoo.com.
Merci mult.

Mihaela

Corina Bordeianu spunea...

As pleca de la 3 conotatii:
- agresivitatea cutitelor
- soarecele e "prins cu mana-n sac"/ nu stiu daca in fraceza exista expresia
- anxietatea de a avea soareci in casa. Soarecele nu este elementul principal ci mai mult atitudinea oamenilor fata de lucrurile scarboasa din caminul lor.