marți, 29 iulie 2008
Personalitatea creativilor (3)
Continui psih-analiza lucrarilor creativilor, pentru ca observ cum se strang voturi care confirma ipoteza (45%). Maine e ultima zi de vot.
Aici aflati autorii vizualului de mai sus
Un anunt de angajare cu un vizual care desi pare idilic, conota cu o imagine invechita si simpatica. O fi asta perceptia creativilor despre media planneri? Ca sunt niste oameni demodati dar simpatici?
Labels: adv-analiza de Corina Bordeianu
miercuri, 23 iulie 2008
Personalitatea creativilor (2)
Continuam periplul personalitatii creativilor cu un print pentru Banca Carpatica.
Proiect: credit imobiliar Casa 9 (mai multe pe site dedicat aici)
Creativi: DK
Cu un credit imobiliar, pentru ca ai ratele atat de mici (4,95%), iti permiti sa pleci la Milano pentru shopping, la Las Vegas pentru blackjack, poti inchiria o decapotabila, sa sari cu parasuta sau, daca totusi ai familie, plecati cu totii la Disneyland.
Indemnul machetei este unul individualist (sa merg , sa conduc). Creativii izoleaza interesele personale de preocuparile celorlalti (prieteni, familie, colegi, s.a.), in afara de Disneyland, unde au facut compromisul de a mai lua pe cineva. Hai ca la Disneyland e cam, nasol de unul singur :). Desi distractia de obicei este o activitate colectiva, nu reiese din macheta pentru Banca Carpatica.
Creativilor nostrii nu le plac tovarasia, vor sa fie de capul lor, stapani absoluti pe ce detin. Din aceasta cauza, inclina putin catre anarhie. Sunt predispusi se se izoleze de societate si sa fie egoisti. Preocupati exclusiv de propria lor persoane e greu sa intri in universul lor si e greu sa ii tulburi din ceea ce si-au propus sa faca.
Este adevarat?
Este ipoteza confirmata?
Labels: adv-analiza de Corina Bordeianu
marți, 22 iulie 2008
Personalitatea creativilor
Nu pot sa stau departe de blogging. Ma framanta ganduri, idei, imagini pe care trebuie sa le impartasesc cu cineva si mi-e greu sa le tin numai pentru mine sau numai pentru colegi. Imi place interactivitatea cu oameni din industrie pe care blogul mi-o ofera.
Ultimul gand care m-a framantat a fost personalitatea unui creativ - vezi si ancheta din partea dreapta.
Daca personalitatea unui artist poate fi identificata in functie de lucrarile sale, acelasi lucru se poate spune si despre un art director sau copywriter? Pana acum s-au strans 10 raspunsuri pozitive care confirma ipoteza ca putem citi personalitatea unui creativ in functie de lucrarile sale. Eu una nu cred, dar, sa analizam print-urile de mai jos:
Via
Art director: Stefan Vasilache
Copywriter: Claudiu Dobrita
Ilustratorul este Roman Tolici, absolut genial pentru vremurile noastre, dar nu este conceptul lui, deci nu despre personalitatea lui vorbim.
Unul dintre cei doi creativi sau amandoi, (pentru ca aflam dintr-un interviu al Laurei Tampa ca "ei lucreaza in sinergie") pun familia in pericol. Mama, tatal si fiul sunt in primejdie. Sunt supusi unui bombardament. O substanta toxica le va curma viata dar acestia incearca sa previna aceasta ofensiva aeriana.
In viata reala a creativilor putem interpreta aceasta actiune ca fiind ofensiva sau defensiva. Neavand multe date la dispozitie interpretarea este bilaterala. Ori viata lor de familie se duce de rapa si refuleaza printr-un print si o suspenda cumva, ori sunt foarte ingrijorati de situatia lor familiala si doresc sa demonstreze, inconstient, membrilor de acasa, ca vor sa ii apere de actiuni vatamatoare din mediul exterior.
Care dintre cele doua concluzii este adevarata, sau, poate sta vreuna in picioare?
Labels: adv-analiza, conotatie de Corina Bordeianu
luni, 21 iulie 2008
joi, 17 iulie 2008
miercuri, 16 iulie 2008
Olimpiada oamenilor obisnuiti
Site-ul aici
Glumele sunt cam nesarate, nu prea sunt in "Prigat", nu vad energia, dar ideea este puternica, gen ziua barbatului de la Bergenbier. Hai sa facem ceva pentru oamenii astiam, nu doar sa le dam reclame. Frumos, dar ceva nu ma convinge.
duminică, 13 iulie 2008
BYO2
via
Pana vor aparea si la noi produsele organice plus comunicare aferenta, mai avem ceva timp la dispozitie sa incercam tot ceea ce este anorganic. Adica? Stie cineva ce sunt produsele organice? Bio, adica?
Nu toate produsele sunt facute din chimicale? Cat suc de portocale poate avea Fructis sau cat Kiwi are Schauma? Sau sunt intr-adevar cu "fructe"?
Ma gandesc daca termenul de bio (descris in cuvintele simple care il caracterizeaza) poate spune ceva bunicilor nostri in materie de produse cosmetice. Adica pentru categoria de fructe/ legume sau carne, denotatia este foarte clara - produse naturale, dar pentru cosmetice? Cand ei faceau in casa sapun cu soda mai poate fi vorba de bio?
Si acum se face sapunul cu hidroxidul de sodiu (soda caustica) dar nu o mai spune nimeni. Este un dat. Asa este construit el, pe reactia dintre un acid (grasimea de animal) si o baza (soda).
Sau poate, odata cu generatia bio, reactia chimica nu va mai avea loc intre componentele mentionate mai sus?
Ce inseamna sampon bio?
Renault Megane Cabriolet: Ceiling
via
De cate ori o masina sugereaza confort vizual in spatiu interior? Toate merg catre peisagistica strazii.
Poti sa te gandesti ca mergand cu un cabrio te-ai putea destinde vizual?
joi, 10 iulie 2008
Clorox
Un RTB bun pentru un produs atat de simplu, iar povestea din spate provoaca o emotie estetica. Si este un produs de curatare :)
Labels: advertising, conotatie de Corina Bordeianu
marți, 8 iulie 2008
Unde e pestisorul de aur?
Copii tristi au ramas fara pestisorul de aur (in print) dar au primit doua poze cu ei cat casa. Unde ati mai vazut o astfel de adulare a copiilor?
Cele doua fotografii din spatele canapelei prescriu cumva insemnatatea culturala a odraslelor pentru parinti?
luni, 7 iulie 2008
Coca Cola - reteta secreta
Fara conservanti, arome naturale? Ce inseamna asta ca exista ingrediente naturale, unde, in Coca Cola?
Macar acum stim cine a inventat Coca Cola, pe cine sa dam vina, pe John Pemberton.
Dacia Sandero - Play
Sa presupunem ca un banner de pe internet te invita sa te joci cu Sandero:Si cand dai play, iti spune sa nu-ti pierzi timpul cu jocurile pe calculator:
Acum, ca utilizator de internet, cat de dezamagit esti cand citesti acest mesaj pe 9AM, dupa pranz? Ti se pare o gluma buna sau ti se pare ca e ceva autentic romanesc: nu au mai avut bani si de jocul de pe net si au ales sa puna ceva in loc...
Foarte bine integrat spotul TV pe net!
duminică, 6 iulie 2008
Hyper
Fotografii: Denis Darzacq
Exista o structura binara in noul tip de om "consumeristul". Aceast se imparte intre a fi si a avea. In aceasta batalie pot castiga ambele, cat timp consumeristul poate levita de la un tip de personalitate (de brand) la altul.
Mai multe detalii aici.
Labels: aplicabil in publicitate cu filtru semiotic de Corina Bordeianu
sâmbătă, 5 iulie 2008
Ingestii
Cum s-a schimbat semnificatul ingestiei in timp.
Daca Alba ca Zapada este pedepsita pentru ca s-a lasat ademenita de un mar, in timp, acest semnificant nu se mai potriveste, conceptul se schimba. De ex:
Strumfii miros flori pentru a deveni mai veseli.
Popeye marinarul mananca spanac pentru a deveni mai puternic.
Obelix scapat de mic in potiunea magica, bea putina si devine si el mai puternic.
O serie de substante care ingerate fac personajele sa se simta intr-un anumit fel. Cat de usor percepi acum stupefiantele? Cat de mult te scandalizezi cand aflii ca cineva s-a dopat sau se drogheaza?
Conceptul mental s-a deplasat in timp, de la nevoia de a verifica sursa la ingestia necontrolata, iar desenele animate sunt un exemplu de cum s-a desfasurat acesta instructie in timp.
Labels: semnificant, semnificat de Corina Bordeianu
joi, 3 iulie 2008
OOH din masina
Cate reclame poti constientiza cand esti in drum spre munca? Intr-un mediu atat de aglomerat, poti recepta mesajul? Te intorci sa vezi daca e ceva interesant?
Labels: advertising de Corina Bordeianu
Primul nostru oras curat
Prima campanie de educare asupra folosirii containerelor ecologice. Ce sunt containerele ecologice si de ce se face colectare selectiva?
Ma bucur ca exista o campanie OOH de educare asupra reciclarii, ma asteptam ca si Bucurestiul sa faca asa ceva. In schimb comunica Cisnadie! Bravo!
Labels: semnificat de Corina Bordeianu