sâmbătă, 15 august 2009

Transilvania Dream

photo via

Acum cateva luni citeam intr-un interviu cum traim intr-un ev mediu intarziat, in feudalism.

"Problema Romaniei din zilele noastre nu este existenta individualismului taranesc, ci faptul ca aproape jumatate din populatia ei este formata din tarani. In anul 2009! In plus, populatia oraselor este formata din foarte multi oameni care sunt la prima sau a doua generatie urbana. In 40 de ani de comunism, au venit la oras opt milioane de oameni (o medie anuala de 200.000). In acest ritm, inculturatia urbana a esuat. In mos fatal, cei veniti de la tara si-au adus cu ei modelele culturale (cultural pattern), care sunt premoderne. Cu cine sa construiesti un spatiu public, cu cine sa impartasesti idealul democratic? Problema e ca in actuala etapa istorica obiectivele noastre sunt de natura moderna, nu premoderna.
Acum vedeti care e problema? Existenta unui decalaj enorm, a unui decalaj istoric intre obiective si mijloacele de realizare."

Iar ieri citeam un rezultat al crizei: Un numar tot mai mare de romani tind sa se mute de la oras la tara, arata un studiu al GfK Romania. Sociologul Ovidiu Voicu sustine ca acest lucru este unul dintre efectele crizei economice si reprezinta o stagnare a economiei, dar si un pas inapoi al societatii romanesti.

O miscare naturala, taranul roman a fost urbanizat fortat in perioada comunismului si acum, cand in urban se intampla din ce in ce mai putine lucruri, se intoarce acasa. Se intoarce la casele bunicilor, nu in cele mai bune conditii, dar macar are o bucata de pamant pe care incepe sa o lucreze, si cateva animale cu care se mai ajuta.

Nu il mai ajuta cu nimic clasele gimnaziale sau chiar liceul, terminat cu note mici. Sunt studii care nu-i servesc deloc. Ar fi fericiti sa mai poata sti cum se cultive porumbul si sa reia cateva din tainele meseriei bunicilor. Dar de la cine sa mai inveti acum? Norocosii care mai au bunicii in viata se bucura sa redescopere mestesuguri.

Fiecare bucata de pamant e diferita. Lipsa de dibacie in cultivarea pamantului ii va forta pe tarani sa caute metode alternative. Acum ar fi frumos daca s-ar trezi mai multi tarani urbanizati si ar aduce fonduri mai multe pentru agricultura. Chiar nu se poate trai din asta?

Niciun comentariu: