marți, 28 aprilie 2009

Asa nu


ORANGE BIKES TAKE MANHATTAN from Kalim Armstrong on Vimeo.

Luat de pe un blog care promoveaza cumva comunitatea biciclistilor: aici

Cad te folosesti de un icon trebuie sa stii sa il integrezi bine in campania ta, caci altfel consumatorii sau observatorii vor avea multe intrebari de pus. Desi bicicleta promoveaza o anumita stare si un anumit stil de viata, daca doar le plasezi din loc in loc si tu incerci sa faci un guuerilla advertising, nu iti va reusi.

In cazul DKNY comunitatea biciclistilor s-a sesizat imediat, au rationalizat costurile campaniei: banii de pe biciclete, plasarea lor in oras plus vopseaua le-ar fi fost necesare pentru un alt fel de promovare, cu mai mult sens.

Asa da:
Cum au inteles sa se foloseasca de idee la noi: aceeasi marie cu alta palarie

luni, 27 aprilie 2009

65+

Acum o luna o intrebam pe vanzatoarea de la un magazin cu o singura casa de marcat din zona centrala, daca se resimt efectele crizei economice si in magazinul unde lucreaza ea. Raspunsul ei contrazice multe media planuri pe care le-am vazut iar majoritatea tintesc persoane pana in 55 de ani. Mi-a zis ca desi sunt zile mai bune si altele mai putin bune, oricum in cartier sunt multe persoane in varsta cu pensie mare.

Neglijam multi oameni pentru ca "nu mai sunt in target". Suntem indiferenti la nevoile lor si consideram ca nu mai sunt utili societatii. Proverbul "Cine n-are batrani, sa-si cumpere" este scos din circulatie.

In timp ce in Anglia se organizeaza targuri pentru distractii destinate persoanelor pensionate, la noi batranul este marginalizat, pus sa astepte la cozi pentru abonamente la RATB pe timp de iarna si mutilat de serviciile medicale. Cumva asta transmite si expozitia 65+. Manifestul aici.

Cum ar fi ca o organizatie sa presetze servicii de "petrecere a timpului liber" pt 65+ care sa includa: lectura, discutii pe teme libere, bancuri, auditii muzicale, cantece, etc. Mai trist este ca ideea mi-a venit dupa ce ieri am ascultat o batranica cum se plangea vanzatoarei ca, dupa ce a ramas vaduva si implicit singura in casa, se roaga de cainele ei sa-i vorbeasca pentru ca ea sa nu uite cum e cu limbajul articulat.

sâmbătă, 25 aprilie 2009

Follow up for Heineken



Ce se intampla daca ai un accent mai ciudat si mesterul nu intelege exact ceea ce vrei, nici nu intreaba si interpreteaza? Adica walk in fridge sau walking fridge?

Si un spoof simpatic, facut de Bavaria. Daca tot e asa de mare frigiderul...

miercuri, 22 aprilie 2009

American Crew



Buna coloana sonora (Beirut) dar ideea de a intra intr-o lume a brandului desi pare destul de feminina ar putea funtiona daca ar avea o continuare masculina diferita de AXE.

Si apropo de AXE, aici o idee faina: the fixers

vineri, 17 aprilie 2009

Pasiuni

Abia s-a terminat un concurs fain si imi pare rau ca nu am participat la actiunea Green Revolution sponsorizata de Coca Cola. Dar ma gandesc ca poate advertiserii& marcom-ul nu va renuna la conceptul de bikevertising pentru ca "l-a facut Coca Cola" si vor intra tot mai des pe teritoriul asta. Motivul pentru care sper asta este unul pur educativ. Mi se pare absurd, din cauza copiilor nesupravegheati si pe de alta parte foarte plictisitor sa te plimbi prin parc pe bicicleta. Incurci pe toata lumea in parc pentru ca tu mergi mai repede, in timp ce restul merge cu "pas de om".

Mai mult, biciclistilor daca le dai spatiu sa faca o cursa prin oras si le mai dai si o mocaciune vor deveni mai receptivi fata de brandul tau decat daca ai aceeasi promotie dar te adresezi tinerilor din parcuri in general, care doar au nevoie sa se plimbe nu sa fie intrerupti de un promoter.

Daca "Treci pe verde cu bicicleta rosie" nu este cel mai bun exemplu am gasit unul mai bun (si mai sunt exemple!):



Si daca va cautati acum o bicicleta fancy, click aici: 2 LazyLegs

miercuri, 15 aprilie 2009

Vernisaj Mircea Suciu & Gin / Laika Bucuresti

Expozitia “Permanentul sentiment de vinovatie” (“Constant Feeling of Guilt”) marcheaza pentru prima data colaborarea dintre artistii Mircea Suciu si Gin, pictor si fotograf. Fotografiile expuse sunt rezultatul inscenarii subiectelor din picturile lui Mircea Suciu, care la randul lor au ca sursa de inspiratie fotografii din arhivele publicitare ale anilor ‘50 – ‘60.

Desi claritatea fotografiilor este dusa la extrem, fiind vizibile chiar si cele mai mici detalii, personajul este unul generic, emblematic pentru o stare de spirit, nu intereseaza ca individualitate. Exercitiul executat de “eroul” imaginilor, rutina spalatului, surprinde un moment de intimitate al unui personaj coplesit de propria interioritate. Vestimentatia neutra a personajului si fundalul gri, fara nici un accident vizual, ne directioneaza spre “camera secreta” din mintea unui individ alienat, chinuit de propiile drame, blocat intr-un gest repetitiv de autopurificare. Seria imaginilor nu ilustreaza narativ o situatie, ci accentueaza starea de angoasa.

Experimentul celor doi artisti parcurge un traseu de la fotografia publicitara la pictura si inapoi la fotografie, ocolind realitatea si in acelasi timp folosindu-se de ea, distiland imaginile si recompunandu-le intr-un mod esentializat, fiind astfel posibil un control total asupra luminii, culorii, compozitiei sau atmosferei. Rezultatul acestui complicat proces de creatie, fotografiile din expozitie, pastreaza insa ambiguitatea semnificatiei, oferind privitorului mai multe posibilitati de citire.

(*photo via)

joi, 9 aprilie 2009

Brandurile si comunitatile online


Citesc zilnic pe futurelab articole despre marketing & social media. Un blogger bun care scoate tot felul de scheme dragute este David Armano iar cea mai simpatica schema a fost cea despre cei patru C ai unei comunitati online. Doar vazand schema iti dai seama cat de simplu e sa construiesti o comunitate. :) Dar cat de puternica sau credibila este implicarea unui brand intr-o comunitate de oameni cu putine interese comune? Chiar daca e vorba despre muzica sau scutece sau mancare si retete, cat de tare ma poate influenta participarea brandului la activitatea comunitatii in achizitia produsului sau poate marca intr-un anumit fel perceptia asupra brandului?

Astazi m-am lovit pentru prima oara problema, in mod personal. Am citit pe strategic un comunicat cum ca s-a lansat HiPet.ro, primul portal de socializare pentru animalele de companie din Romania.

Socializare? Animale? Atunci sa facem profil Laicai. Primul ei profil dupa pozele pe care le-am incarcat pe FB. Ce sa vezi, e sponsorizat de Pedigree. Ei bine, desi nu suport marca deoarece calitatea produsului este foarte slaba si Leica a vomitat de fiecare data cand i-am dat ceva de la Pedigree, mi-am facut totusi cont. De ce?

Motivul este foaret simplu si a depins de scopul final al acestei platforme: socializarea. Am vrut sa ma imprietenesc cu Roua, cu care ne vedem din cand in cand in parc. Dar ma va influenta nevoia mea de socializare sa realoc din buget lui Pedigree? No way! Ar putea sta orice brand acolo. Chiar daca pe aceasta platforma voi primi cele mai bune sfaturi, Pedigree tot nu va intra in setul de delicii de cumparat pentru cainele meu. Nu zic nu, daca ar fi Hills mi-ar fi mai simpatic brandul, dar nu e si cu toate astea Leica are ceva poze pe hipet.ro si spera sa se imprieteneasca mai bine cu Roua.

Asa am ajuns la concluzia ca prezenta unui brand pe o astfel de platforma nu este credibila mai ales daca perceptia despre brand este nefavorabila. Poate imbunatati imaginea brandului daca tie iti este simpatic produsul dar altfel poate diminua traficului pe aceasta platforma. Este fals din partea brandului sa apara acolo, chiar daca iti ofera continut si substanta. Mi se pare mai natural sa intri pe pagina dedicata produsului care sa iti ofere toate informatiile si interactiunea de care ai nevoie, decat sa se ascunda sub imaginea unei platforme si sa se infiltreze in viata ta "pe nesimtite".

Fabule traduse in reclame



Primavara, furnicutza cu sapa in mana, la prashila ...
Trece greierele in shlapi, cu chitara in mana...
- Ce faci Greiere?
- Ce sa fac Furnico' ... la o bere si la o cantare cu baietii ...
- Greiere, ai grija, nu vii la iarna sa imi ceri de mancare ...
- Nu furnico' don't worry ;)
............................
Vara, august, caldura mare ... furnica transpira si strangea recolta ...
Coboara Greierul dintr-o masina ...
Furnica il vede:
- Ce faci Greiere?
- Sunt grabit, plec in turneu la ... Sibiu, am o cantare acolo!
_ Greiere, sa nu vii la iarna sa imi ceri de mancare ...
- Nu Furnico' don't worry!
.................................
Toamna tarzie, vant, frunze ... furnica pe balcon cu fular si un ceai fierbinte in balansoar ...
Opreste o limuzina mare, neagra ... coboara Greierul!
- Furnico' am turneu, plec la Paris, sa iti aduc ceva la intoarcere?
- Nuuuu, merci Greierashule ... nu am nevoie, dar ... daca il vezi cumva pe La Fontaine ... zi-i de la mine ca imi bag .... in fabulele lui!!!!!!