luni, 30 iulie 2007

25 de ani




:)
Astazi, 31 iulie!

Sunt foarte fericita!
Printre romance este considerata cea mai frumoasa suma de ani.
Si acum, am ajuns aici :).

USB





Ma lovesc de tot felul de gadget-uri care au transimie pe USB. Au inceput sa se comercializeze tot mai multe. Ventilator pe usb, coffee maker pe usb, bricheta, sau invers, memorie pe usb atasata la diverse lucruri, cum ar fi briceagul de la victorinox.

Subiectul de data aceasta nu este diversitatea de obiecte pe care o vom putea folosi in viitor prin transimis usb, ci semnul in sine. Cat de mult ne vom atasa de el? Va rezista el sub forma de acum, sau va suferi modificari? Il vom purta peste tot ca dovada a preferintei pentru tipul de transmisie?

Va exista o "generatie USB"?

joi, 26 iulie 2007

Idei de viitor




As vrea sa cred ca la un moment dat ne vom putea opri pentru a savura prezentul. Zilnic, dorinta de a obtine viitorul ne retine din prezent.

Toti dorim sa cream ceva: poze, idei, simboluri, metafore, concepte, mituri. Si dupa ce le creem ne bucuram de ele. Mi-e teama insa ca imaginea pe care o aveam in copilarie despre viitor se va adeveri: mici oameni grasi, disproportionati. Capul reprezinta 2/3 din corp iar mainile si picioarele sunt foarte mici. Muschii sunt atrofiati si am pierdut capacitatea motrica. Toti stam in fata ecranului si "lucram".

Semnificatul intregii idei este ca: pe vremea aceea nu imi imaginam ca poti sa te distrezi la computer si fara sa te joci jocuri, ca poti mentine relatii prin calculator. Ma gandeam doar ca se va face un soft sa poti vorbi cu calculatorul si el sa iti raspunda iar lumea sa se izoleze complet. Nicidecum sa pastram relatii interumane cativa ani buni, doar prin taste.

Oricum ma bucur ca publicitatea se va muta pe internet deoarece mi se pare un mediu care in viitor va atrage dupa sine mai multe acte de cognitie "autentica", decat acum.

miercuri, 25 iulie 2007

definitii semiotice - Saussure



Pentru Saussure, semnul este un obiect fizic cu semnificaţie sau “un semn constând din semnificant şi semnificat”.

Semnificantul este imaginea semnului aşa cum îl percepem – urma pe hârtie sau sunetele în aer.

Semnificatul este conceptul mental la care se referă. Acest concept mental este cam acelaşi la toţi membrii aceleiaşi culturi, care vorbesc aceeaşi limbă.

New trend







In fiecare zi ma lovesc de cate un semn care imi reaminteste de o perioada pe care multi o considera apusa dar toti ii resimt reminiscentele.

Un obiect care imi aduce aminte de acea perioada este sacosa din textila.
Conotatiile sacosii merg de la sacosile umplute cu 10 paini pentru intregul sfarsit de saptamana (pentru ca nu se mai gasea altundeva paine), pana la sacosa purtata mereu in geanta, pentru orice eventualitate. ("Poate gasim ceva pe drum, poate au carne la aprozarul din piata")
Treptat sacosa din textila a fost inlocuita cu punga de plastic, mai putin eleganta dar foarte colorata si utila. Nu trebuie spalata la o anumita perioada de timp, poate fi aruncata oricand si se poate depozita gunoiul in ea fara a mai achizitiona saci de plastic speciali pentru gunoi.

Observ insa in Bucuresti si in lume un nou curent. Sacosa din textila se intoarce. Ma intreb insa cum s-a modificat semnificatul sacosii.

Semnificantul s-a schimbat foarte putin. Forma este patrata/ dreptunghiulara, manerele sunt aceleasi, doar culorile sunt mai variate si mai bogate, dar raman uni. Materialele folosite: ori bumbac, ori materiale rezistenete: tafta sau denim. In plus fata de sacosa demodata se adauga un logo sau un desen.
Daca astazi vad pe strada o batrana de la sat cu sacosa de textila in brate nu o voi asocia deloc cu noul curent din moda. Dar daca aceeasi sacosa o vad pe umarul unei tinere mi se pare foarte "trendy".

Cati astfel de semnificanti au revenit, dar transformati, in cultura noastra?

marți, 24 iulie 2007

Perceptii asupra marcilor





Am gasit un proiect foarte interesant dedicat puterii marcilor al unui grup interesat de arta, tehnologie si filosofie (monochrom).
“Studiosii” au incercat sa evalueze perceptiile oamenilor asupra puterii unui brand.

Metodologia folosita pe cat de simpla pare, pe atat de eficace poate fi: 25 de austrieci au desenat au desenat din memorie 12 logo-uri (8 internationale si 4 europene).

Rezultatele le puteti vedea in imaginile de mai sus.

Cea mai simpla metoda de a analiza o parte din aceste desene este dihotomia stanga dreapta. Prima legatura care-mi vine in minte este testul arborelui, folosit in psihologie pentru analiza personalitatii copiilor, dar mai sunt si alte legaturi antropologice.

In general partea stanga are conotatii negative in comparatie cu partea dreapta care semnifica bunatatea, credinta, blandetea. Mana stanga este profana si spurcata, pe cand mana dreapta este sfanta. In Judecata de Apoi raul este situat in stanga, iar binele in dreapta. Odinioara, indivizii stangaci erau marginalizati deoarece erau considerati nascuti ilegitim, din flori iar in zilele noastre copii stangaci sunt obligate sa isi schimbe orientarea sis a devina dreptatci, “pentru ca asa trebuie”.

Etimologic aceste cuvinte (stanga, dreapta) ne ofera noi conotatii. In latina stanga se traduce prin “sinister” care in romana sau engleza se leaga de cuvantul sinistru/ sinister, a caror semnificatie nu este pozitiva.


In acest context, analiza imaginilor de mai sus este extreme de usoara.
Pentru logo-ul Peugeot, pozitionarea leului catre stanga sau catre dreapta semnifica preferinta, aspiratia catre marca, mai ales ca in mod real acesta este pozitionat catre stanga. (dorind probabil sa comunice agresivitatea si puterea masinii).

Pentru marul Apple, amplasarea muscaturii in partea din dreapta este o recunostere a performantelor acestei marci, , pe cand in partea stanga reflecta atitudinea negative fata de marca.

duminică, 22 iulie 2007

Signalistica




In fiecare zi ne lovim de sute, poate mii de semne, fara sa ne dam seama. (astept cu interes publicarea unei cercetari referitoare la expunerea la marci). Toate acestea se leaga in mintea noastra si ne faciliteaza drumul catre orice loc. Metrou, statii RATB, WC, firme, restaurante, stegulete catre o noua constructie, catre o noua gradinita ... absolut toate semnele ne ajuta sa luam o decizie. Incotro mergem.

In str Selari 13, in cadrul Galeriei Atelier 35, Stefan Ungureanu prezinta conceptul de harta prin intermediul unor carti-obiecte. Atasez cateva poze, dar ar merita sa mergeti sa vedeti cum vede un artist marcile si cum le foloseste pentru a le da o alta forma. Este un exercitiu mental de recunoastere a spatiului publicitar.

In contrast cu aceasta expozitie este sediul Volksbank din Buzesti. Momentul deschiderii usii este echivalent cu senzatii matrix - necunoscut. Locatia este toata alba, fara niciun semn. Nu scrie nicaieri intrare, receptie, informatii, plati. Nu apare semnul furnizorilor de telefonie. Nu am vazut ecusoane cu sigla. Nimic. Complet pierduta intr-un spatiu. Noroc ca aveau oameni in locatie, caci daca ar fi fost doar computere si robotei...

vineri, 20 iulie 2007

semn - denotatie - conotatie




Semn: triunghi verde

Denotaţia semnului: „Brad de Crăciun”

Conotaţia: festivitate, familie, frig, cadouri

Utilizare: Folkway Music, un magazin axat pe vanzarea de chitari, a facut anul trecut legatura dintre Craciun si diverse accesorii pentru chitara.
Desi la prima vedere analogia pare "slabuta", imaginea se adreseaza unui public pentru care chitara si accesoriile acesteia spun multe, fiind o imagine puternic incarcata emotional.



Hypermarket


ora 21.00
luni - duminica
Stand: mancare preparata

Coada de 20 de persoane la pui la rotisor. Persoane cu venituri medii astepta in picioare. Toti stau in rand unul in spatele celuilalt. In minte imi apare coada de la 7 dimineata la lapte (ante 1989). Niciun om nu se misca, niciunul nu vorbeste. Dialogul la coada inca nu s-a inventat. Toti stau, si se uita in fata cum se rumeneste puiul in cuptorul cu usi de sticla. Fiecare isi imagineaza cum va ajunge acasa cu prada in sacosa si o va devora. Dar nimeni nu se misca, pana cand un angajat deschide cuptorul si imparte "vanatul". Cu cosuletul plin se indreapta fericiti catre alte locatii la fel de interesante.

Cum am putea intervini in acest spatiu?
Am atasat o interventie a mainii publicitare. Nu cea mai fericita, dar daca ne gandim caacest puipoate fi cumparat atat de la rotisor cat si de la frigider, poate ca ne mai vine o idee.

Semnele sunt putine si pe cat de usor par a fi de remarcate, pe atat de usor vor fi trecute cu vederea. Nu exista niciun element care sa faca legatura intre rotisorul din magazin si puiul de la raft. Singura conotatie directa: poti manca pui la rotisor pentru ca este natural.

Si totusi, ce altceva s-ar mai putea face cu acest timp de asteptare, pentru a-l transforma in timp de reactie?

Primele analize semiotice din publicitate – Barthes

Pastele frantuzesti PANZANI,

R. Barthes observa că semnificaţia italienitate este produsa de conjuncţia a trei tipuri de semnificanţi:

- semnificanţi iconici, adică un inventar de obiecte determinate socio-cultural: roşii, cutie cu paste, brânză, etc.;

- semnificanţi lingvistici – prin sonoritatea italiana a numelui;

- semnificanţi plastici: culorile verde, alb şi roşu (culorile steagului italian).

Pentru acea perioada, descoperirea mai multor categorii de semne (lingvistic,iconic şi plastic), care participa la semnificaţia globala, a însemnat un mare câştig. Dar nu acesta este cel mai important aspect al semiologie barthesiene. Barthes demonstrează că imaginea publicitara este compusa din doua subsisteme pe care le percepem simultan: nivelul denotaţiei şi cel al conotaţiei.