Care este legatura dintre mesaj, context si produs?
- la metrou devii un alt om daca ai cumparat un twix
- poti sa devii un "super-twixer" la metrou (orice ar insemna asta)
- poti sa chemi metroul mai usor
- daca mananci un twix devii paranormal/ ai puteri paranormale
- trebuie sa te asezi unde trebuie pentru a indeplini conditiile de mai sus
PS Site-ul functioneaza doar la metrou cred, unde ai puteri paranormale, sau numai acolo poti sa scriu si eu corect.
Doar la metrou cred ca merge daca scrii site-ul cu cratima.
joi, 28 februarie 2008
Twix
Labels: semiotica urbana de Corina Bordeianu
luni, 25 februarie 2008
Primul avantaj - Fiabilitatea
Semne: masina, ceasuri, rotite
Denotatii: o masina noua, un nou model, vehicol pus in miscare de mai multe rotite
Conotatii: merge mai repede, te duce la timp oriunde, ciclicitate.
Mi se pare insa ca se face greu legatura intre imagine si capacitatea de a functiona timp indelungat fara defectiuni. Ceva imi scapa. Nu imi dau seama de ce nu leg ceasul si roata de durata de functionare a unei masini.
Unde este fiabilitatea? Nu vad avantajul concret, nu vei mai repara masina. Vad doar imaginea unei masini care va functiona asemeni unui perpetuum mobile, ceea ce este putin neverosimil.
Labels: analiza semiotica, conotatie, denotatie, semn de Corina Bordeianu
vineri, 22 februarie 2008
Balsamul de rufe
Reclama Coccolino - Prosoapele din 2006 este prima care a iesit din tiparul de reclame la balsam. Este construita pe axa confortul din intimitate vs. disconfortul din aglomeratie si afirma faptul ca, daca am folosi acest balsam nu am mai simti disconfortul pe care il simtim in multime. Fie ca este vorba de persoane care coboara din masini de lux, oameni de afaceri sau simpli muncitori, toata lumea se poate bucura de comoditate.
Dar iata ce face Lenor. O insula la metrou. Aceeasi axa. Introduce acelasi concept, puterea de a te bucura de un balsam de rufe si in alt context, decat cel de acasa.
Daca pana acum balsamul de rufe conducea consumatorul din confortul casei, in lumea virtuala a confortului naturii, acum ii conduce pe consumatori direct in strada, in lumea reala, intr-o incercare de a redefini experientele senzoriale placute. Personajele nu mai contempla prospetimea naturii in interiorul caminului ci duc ei insisi prospetimea afara, in strada, in aglomeratie.
Labels: analiza semiotica, patratul semiotic de Corina Bordeianu
miercuri, 20 februarie 2008
Patratul semiotic pentru Nivea
Descrierea conceptelor: (preluate din psihologia transpersonala)
Sinele condensat este Sinele limitat de factori fizici, biologici, culturali, Sinele individului care nu a reusit sa depaseasca anumite limitari, din cauze subiective sau obiective. Este Sinele aflat la un nivel inferior in piramida trebuintelor a lui Maslow.
Sinele rezonant este Sinele aflat in armonie atat cu interiorul individului, cat si cu mediul , Sinele care rezoneaza, care se afla pe aceeasi lungime de unda cu tot ceea ce l-ar putea influenta si care, prin rezonanta, se adapteaza si creste totodata sub influentele pe care le suporta. Este Sinele aflat cel putin in varful piramidei trebuintelor, daca nu dincolo de acesta. Notiunea este preluata din teoria fizica a rezonantei si adaptata in contextul psihologiei transpersonale.
Daca pana acum nu demult Dove a fost primul care a scris despre "manifestul pentru frumusetea adevarata" si a intrat mai mult in zona Sinelui rezonat, acum, Nivea il urmeaza. Campania "Frumusetea este..." - in functie de patratul semiotic - este construita pe axa frumusete-slutenie versus sine rezonant-sine condensat.
Cosmeticele incep sa nu se mai inscrie doar in categoria "hai sa vedem ce beneficiu mai oferim acum: par lucios cu volum, piele fina fara riduri, culoare intensa." Au mers mai departe, in incercarea de a redefini perceptia despre frumusete si de a o incadra in alt spatiu. Un spatiu mai uman, mai centrat pe individ.
Labels: analiza semiotica, patratul semiotic de Corina Bordeianu
luni, 18 februarie 2008
Instrumente semiotice in publicitate
Reteaua semiotica si patratul logic, (transformat in patrat semiotic) sunt instrumente ce pot fi folosite in startegie. Aici.
Mai multe despre patratul semiotic aici.
Labels: definitii, patratul semiotic, strategie de Corina Bordeianu
vineri, 15 februarie 2008
SF Valentin
Sf Valentin nu exista, cel putin nu pe 14 februarie. Si nu inteleg de ce ar trebui felicitati Valentinii si Valentinele. Nimeni nu mai verifica calendarul. Poate ca exista la ei, in alte religii, dar in tarisoara noastra, preponderent ortodoxa (87% dintre romani sunt crestini ortodoxi) el nu apare pe 14 februarie.
Inteleg sa cauti motive sa cumperi ceva, dar sa sarbatoresti ceva ce nu exista?
joi, 14 februarie 2008
Disertatie publicitate si reclama
Principalul motiv pentru care acum 7 luni am inceput sa scriu pe acest blog a fost disertatia pe care am sustinut-o astazi.Sunt dezamagita de prestatia mea dar si de cea a profesorilor.
Tema lucrarii mele a fost: "Aplicatii ale semioticii in strategia de comunicare". Am incercat sa intorc putin roata. Si daca pana nu demult analiza semiotica era folosita post productie, mai mult pentru evaluare, am vrut sa demonstrez ca instrumentele pe care semiotica le detine pot fi folosite deductiv si nu doar inductiv.
Pentru asta am ales sa pozitionez un ansamblu rezidential utilizand denotatiile si conotatiile, grilele semiotice si patratul semiotic.
Dupa ce am prezentat acest proces deductiv, prima intrebare din partea profesorului a fost: "Care sunt interpretantii pentru publicul tinta pe care l-ai ales". Intrebarea m-a blocat. Mi s-a parut gresit formulata. Nu am inteles-o. Din pacate pentru mine nu am intrebat a doua oara la ce se refera, ci am adoptat atitudinea studentului nepregatit. M-am intrebat de ce am aceasta atitudine? Doar am sustinut aceeasi idee in fata clientului si a cumparat-o. De ce ma simt nepregatita? Raspunsul sta in atitudinea profesorului fata de mine. Cu lucrarea abia rasfoita in timpul prezentarii, ii sclipeste o idee ca ar putea sa ma prinda. Doar ca tonul face atmosfera. Tonul, plin de superioritate autocratica m-a conditionat sa nu vreau sa imi mai apar ideea. Am intrat intr-un mecanism de aparare si imi doream sa scap cat mai repede posibil din sala.
A urmat a doua intrebare incuietoare, care mi se parea la fel de gresita: "Tu cum ti-ai alege propria locuinta? Tu daca ai fi in locul acestor oameni, cum ti-ai alege casa?".
Si acum vine intrebarea mea: ce legatura exista intre interepretant si motivele de alegere a unei locuinte si conceptul de startegie de comunicare? Interepretantul exista in legatura cu un obiect si semnul atasat acestuia. Dar deocamdata nu am stabilit niciun semn. In lucrare eu am stabilit doar ideea de comunicare, nu am stabilit semnul/ semnele care vor putea fi analizate cu ajutorul aceastei ecuatii peirceene.
Dar de ce nu mi-a venit pe moment raspunsul? Pentru ca nu eram pregatita? Pentru ca profesorul a afirmat ca nici el nu intelege si se astepta de la mine sa inteleaga ceva? Nu stiu.
Oricum, in acest context, in care nu am gasit decat o persoana interesata de semiotica cu ajutorul blogului, iar prezentarea lucrarii a fost un dezastru, ma intreb daca mai are rost sa continui?
Poate incep un blog de strategii de comunicare mai bine?
E cineva interesat de semiotica?
Labels: definitii de Corina Bordeianu